Nu granskar vi skiten

Posted on januar 6, 2013

1


men_etter_ytringsfrihaden

Gammelmedias første offentlige angrep på nymedia var selvfølgelig å kalle nymedia  «hatsajter» og Aftonbladet med Åsa Linderborg startet kampanjen «Nu granskar vi skiten»

Etter først å ha stemplet to forfattere som jødehater respektive muslimhater uten å gi dem mulighet til å forsvare seg, kommer hun med dette:

Vi har för få yttrande- och tryckfrihetsmål i Sverige. I inget annat land är ordet så fritt, men det betyder inte att vi helt saknar lagstiftning. Tokhögern har under året inlett en kamp för att lagen om yttrandefrihet ska ”utökas” så att den inte omfattar hets mot folkgrupp. Det finns ingen risk att de lyckas med detta, men frågan är vad vi ska ha en lag till om den nästan aldrig prövas.
….
Politiker kan man kasta ut och partier kan man rösta bort. Men författare, skribenter och andra som hetsar mot folkgrupp måste andra ta hand om.

Både Wilhelmsons och Herslows böcker borde granskas juridiskt, liksom Avpixlat, Nationell idag, Nationell Nu, Realisten, Fria Tider med flera som hela tiden hetsar mot judar, muslimer, somalier, araber etcetera.

Vi på Aftonbladet Kultur är trötta på talet om att nån borde anmäla skiten. Nån är alltid nån annan. Vi inleder nu därför i samarbete med en jurist en egen granskning av dem jag nämnt ovan, för att se om det finns några utsikter att ta saken ännu längre – att äntligen pröva lagen om hets mot folkgrupp.

kilde

To dager etter følger hun opp med et eksempel fra Fria Tider som hun mener er rasistisk og «hets mot folkgrupp».

Sajten Fria tider publicerade i fredags (30 nov) följande inlägg: ”Judarna är ett påhitt av de globalistiska terroristerna. Det finns inget ’judiskt’ folk, judar är en social konstruktion.”

kilde

etter dette går det kun en dag før granska skiten bloggen er lagt ned.

I måndags startade vi en blogg där vi gav exempel hämtade från järnrörssajterna, uttalanden som jurister sen fick kommentera. Den bloggen har vi tvingats ta ner eftersom vi med den kan misstänkas för just det vi vill motverka – hets mot folkgrupp. Det är inte första gången som juridiken försätter journalistiken i ett moment 22.

Men granskningen fortsätter, även om vi tvingas redovisa den i annan form än vi tänkt.

kilde

Da dette sitatet var fra en leserkommentar på Fria Tider, og da Fria Tider ikke forhåndssensurerer, så ville i prinsippet Aftonbladet være mer skyldig i hets mot jøder som bevisst trykket kommentaren, enn Fria Tider som bare ikke slettet den. I tillegg kunne personen som skrev sitatet hevde at det var en ironisk parodi på kulturmarxisme «Svenskarna är ett påhitt av de kapitalistiska terroristerna. Det finns inget ’svenskt’ folk, svenskar är en social konstruktion», og en eventuell rettsak ville med ett bli veldig problematisk, i propagandaøyemed.

Nymedia forholdt seg naturligvis ikke passivt til denne propagandaen om at de skulle være kriminelle hatere som burde straffes etter loven og både forsvarte seg og angrep tilbake. Her er et uttdrag av Fria Tider sin oppsummering av saken:

Aftonbladets Kulturchef Åsa Linderborg återgav en läsarkommentar om judar på Aftonbladets blogg «Granska skiten». Tidningen har nu anmälts för hets mot folkgrupp till Justitiekanslern.

Justitiekanslern utreder så kallade tryckfrihetsbrott i Sverige. Under den gångna veckan inledde kulturchefen på Aftonbladet, Åsa Linderborg, en ”granskning av skiten”, där hon anlitade två jurister för att avgöra om någonting som skrivits på ett antal nationalistiska sajter kunde utgöra hets mot folkgrupp.

Åsa Linderborg hittade en läsarkommentar på Fria Tider där läsaren ironiserade över de vanliga påståendena om att det svenska folket är en social konstruktion som egentligen inte finns, genom att hävda att det judiska folket också är en ”konstruktion” som måste ”dekonstrueras”. Linderborg påstod felaktigt att Fria Tider hade publicerat uttalandet, utan att nämna att det var en läsarkommentar som inte skrivits av Fria Tider och överhuvudtaget inte granskats innan publicering. Däremot valde hon att själv publicera kommentaren på Aftonbladet.

Det första offret för de två juristernas granskning blev, något oväntat, Åsa Linderborg själv. Juristerna kritiserade den blogg som Aftonbladet skapat då de ansåg att den bröt mot lagen. Aftonbladet tvingades därför stänga bloggen och stoppa kampanjen, något som Åsa Linderborg senare beklagade sig över i en krönika.

Nu har Aftonbladet anmälts till JK för hets mot folkgrupp. Anmälaren menar att ”det låter helt orimligt att det skulle kunna vara hets mot folkgrupp” och vill därför att JK ska pröva om det är hets mot folkgrupp att citera och publicera sådana kommentarer i en granskning av vad andra sajter skriver.

kilde, og lenker til Fria Tiders side av saken.

Åsa Linderborg ble med ett en virkelig nymedia-kjendis, med utallige artikler, blogger og kommentarer dedikert til å finne og spre bevis om at kvinnemenneskt er en troende kulturmarxist som hater svensker, og derfor prøver å akselere folkemordet på svensker gjennom masseinnvandring og undertrykkelse av de som protesterer.

Lenker til noen andre artikler fra nymedia som dekket saken.

Åsa Linderborg tvingas stoppa sin egen kampanj – begick hets mot folkgrupp  nationell.nu

Aftonbladet tvingades stänga sin hatblogg  Avpixlat.info

Åsa Linderborg-tråden Flashback.org

 

Denne artikkelen er i fire deler, hvor du finner de andre her:

Nu granskar vi skiten II

Nu granskar vi skiten III

Nu granskar vi skiten IV

Reklamer